Uykuya dalmayı kolaylaştıran besinler

Doğru Beslenme Alışkanlıklarıyla Sağlıklı Uykuya Kavuşun

Günümüz koşullarında uyku süresi ne yazık ki giderek kısalıyor. Yoğun iş temposuyla çalışanlar, akıllı telefon ve TV ile geçirilen zamanlar, stres, kaygı gibi faktörler beslenme alışkanlıklarımızla da uykumuzu etkiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Demet Erciyes, doğru beslenme ile sağlıklı uykuya nasıl kavuşabileceğimizi açıklıyor.

Gün İçinde Tükettiğiniz Gıdalara Dikkat Edin!

Beslenme alışkanlıklarımız uyku kalitemizi etkiler. Trans yağ, mısır şurubu gibi zararlı içeriklere sahip hazır gıdalardan uzak durarak uyku düzenimizi koruyabiliriz. Doğru beslenme, hem bedensel hem de zihinsel sağlığımızı olumlu yönde etkiler ve uykuya geçişi kolaylaştırır.

Hangi Yaşta Ne Kadar Uyumalısınız?

Vücut kendini sadece uykuda yeniler. Yeterli uyku, bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Uyku süresi yaşa göre değişir. Yetişkinler için 7-9 saat, gençler için 8-10 saat, çocuklar için 9-11 saat, yaşlılar içinse 6-8 saat uykuya ihtiyaç duyulur.

Önerilerimize Kulak Verin

  • Akşam yemeğinde ağır yemeklerden kaçının ve yatmadan önce en az 3-4 saat bekleyin.
  • Kafein alımını yatmadan en az 6-8 saat önce kesin.
  • Her gün aynı saatte uyuyup uyanın.
  • Uyurken odanızın sessiz, serin ve karanlık olmasına dikkat edin.
  • Elektronik cihazları yatak odasından uzak tutun.
  • Odanızın nem seviyesini %40-50 aralığında tutun.
  • Yatmadan önce ılık bir duş alın.

Bunu Bilin ve Uygulayın

  • Kafein içeren içecekler (kahve, çay), enerji içecekleri ve çikolatadan kaçının.
  • Alkol tüketiminden uzak durun, zira uyku kalitesini olumsuz etkiler.
  • Ağır ve yağlı yiyecekler sindirimi zorlaştırabilir.
  • Şeker ve işlenmiş karbonhidratlar gece uykuda uyanmalara neden olabilir.
  • Beslenmenize ve uyku düzeninize dikkat ederek daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Related Posts

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Dr. Savan Günay Evinde Ölü Bulundu!

Dr. Savan Günay evinde ölü bulunurken, şüpheli ölümü sosyal medyada tartışılıyor. Kanser üzerine çok fazla çalışması olan Günay, kanserin nedenlerini çözdüğünü açıklamıştı 

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.