Çiğ süt üretimi 2024 yılında arttı

TÜİK, 2024 Yılı Çiğ Süt Üretim İstatistiklerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Çiğ Süt Üretim İstatistikleri’ni kamuoyuyla paylaştı. Bu istatistikler, Tarımsal İşletmelerde Hayvansal Üretim Araştırması kapsamında elde ediliyor. TÜİK verilerine göre, 2023 yılında 21 milyon 481 bin 567 ton olan çiğ süt üretim tahmini, 2024 yılında yüzde 4,7 artış göstererek 22 milyon 487 bin 757 tona yükseldi. İnek sütü üretimi yüzde 5,4 artarken, manda sütü üretimi yüzde 35,1 arttı. Diğer yandan koyun sütü üretiminin yüzde 2,9 azalma kaydederken, keçi sütü üretimi yüzde 11,2 düştü.

2024 yılında üretilen çiğ sütün yüzde 93,6’sını inek sütü, yüzde 4’ünü koyun sütü, yüzde 2,1’ini keçi sütü ve yüzde 0,3’ünü manda sütü oluşturdu.

Çiğ süt üretiminin büyük bir kısmı, yüzde 57,7’si, süt toplama merkezlerine ve süt işleme tesislerine satıldı. Doğrudan tüketiciye veya diğer işletmelere satılan çiğ süt ise üretimin yüzde 18,3’ünü oluşturdu. Hanehalkı niteliğindeki tarımsal işletmeler tarafından süt ürünü üretiminde kullanılan çiğ süt miktarı yüzde 15,9 oldu. Hayvan besleme amacıyla kullanılan çiğ süt oranı yüzde 4,8 iken, hane halkı tarafından tüketilen ve ücretsiz olarak verilen çiğ süt oranı yüzde 1,1. Üretim ve işleme sürecinden kaynaklanan kayıplar ise toplam üretimin yüzde 0,1’ini oluşturdu. Kullanım alanı belirlenemeyen çiğ süt oranı ise yüzde 2 olarak gerçekleşti.

Related Posts

SSB Başkanı Görgün: Dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir sektör haline geldik

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Görgün, Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra kurulan Türk savunma şirketlerinin dünyanın sayılı şirketleri arasına girdiklerini belirterek, “Dünyanın 180 ülkesine ihracat yapan bir sektör haline geldik.” dedi.

Merkez Bankası’nın son kararları ne anlama geliyor: Uzmanlardan sert eleştiriler

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, TL’ye geçişi hızlandırmak ve rezervleri güçlendirmek amacıyla yeni makroihtiyati tedbirleri devreye aldı. Uzmanlar, düzenlemelerin döviz talebini sınırlayabileceğini ancak ekonomide kopan bağların hâlâ onarılamadığını belirtiyor. “Başa döndük” diyen de var, “mucize beklemeyin” diyen de…

Merkez Bankası’ndan TL’yi savunmaya yönelik yeni kararlar

19 Mart’ta İBB’ye yönelik başlayan operasyonların ardından TL’yi savunmak için bir dizi önlem alan Merkez Bankası’nın yeni kararları açıklandı. TCMB’nin, yabancı para mevduat için zorunlu karşılık oranını 200 baz puan artırmak da dahil aldığı kararlar belli oldu.

Yurtdışı sitelerinden alışverişlerde kişisel bilgi paylaşımına dikkat çekildi

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yurtdışı sitelerden alışverişlerde hem kişisel bilgilerin hem de banka bilgilerinin kaydedildiğini belirtti.

Altının ons fiyatında olası geri çekilmelerde merkez bankalarının etkili olması bekleniyor

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, “Altının ons fiyatında gerçek anlamda bir geri çekilme olacaksa ben yine bunun yükselişi tetikleyen merkez bankalarından geleceğini düşünüyorum.” dedi.

Çiftçi fiyat sormaya bile korkuyor: Hibe de yetmiyor, satış da yok!

Osmaniye’de tarımsal alet satışı yapan esnaf Mehmet Demir, çiftçinin alım gücünün dibe vurduğunu söyledi. “Fiyat artışları, gelir kaybı ve düşük kazançlar hem çiftçiyi hem bizi bitirdi” diyen Demir, Tarım Bakanlığı’nın teşviklerinin bile karşılık bulmadığını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir