Baba adayları dikkat: Bunlar kısırlığın başlıca sebepleri!

Üreme Sağlığı ve Çevresel Tehditler

Yaşam kalitemiz, geleceğimizi etkileyen önemli bir faktördür. Bu bağlamda, erkeklerin üreme sağlığını tehdit eden unsurlara dikkat çeken Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, çevresel toksinler, obezite, stres ve elektronik cihazların risk oluşturduğunu vurgulamaktadır.

Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, günümüz modern yaşamının getirdiği çevresel toksinler, obezite, yoğun stres ve günlük hayatta kullandığımız elektronik cihazların erkek üreme sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini açıklamaktadır. Ancak, umutsuzluğa kapılmadan yapılacak bilinçli yaşam tarzı değişiklikleri ve erken dönemde alınacak tıbbi destek ile bu olumsuz durumun tersine çevrilebileceğini belirtmektedir.

Erkeklerde Sperm Kalitesinde Düşüş

Doç. Dr. Danacıoğlu, dünya çapında gerçekleştirilen bilimsel araştırmalara atıfta bulunarak erkeklerde sperm kalitesinde belirgin bir düşüş olduğunu dile getirerek, şunları söylemektedir:

1970’ten bu yana batı ülkelerinde erkeklerde sperm yoğunluğunun %50’den fazla azaldığı ortaya konmuştur. Bu durumun nedenleri arasında kimyasal toksinler, çevresel maruziyet, hormonal bozukluklar ve kötü yaşam alışkanlıkları yer almaktadır.”

Cihazların Kullanımı Önemli!

Dizüstü bilgisayar, cep telefonu ve uzun süreli oturma pozisyonunun olumsuz etkilerine de değinen Doç. Dr. Danacıoğlu, şunları belirtmektedir:

Bu cihazların sürekli kasık bölgesine yakın taşınması testis ısısını artırmaktadır. Testis ısısındaki artış, sperm üretimini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca obezite, hormonal dengeyi bozarak ve inflamasyonu artırarak erkek üreme sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir.”

Riskler Devam Ediyor

Kilo artışının kısırlık üzerinde önemli etkileri olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Danacıoğlu, “Vücut kitle indeksi arttıkça sperm kalitesi anlamlı şekilde bozulmaktadır. Bu durum, bilimsel olarak da kanıtlanmıştır” ifadesini kullanmaktadır.

Toplumda farkındalık oluşturmanın ve yaşam tarzında değişiklikleri teşvik etmenin önemine değinen Doç. Dr. Danacıoğlu, “Erkek kısırlığı artık halk sağlığını da ilgilendiren bir durumdur. Tıbbi yardım alınması önemlidir. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları, tedavi sürecinde büyük rol oynamaktadır” şeklinde konuşmaktadır. (DHA)

Related Posts

‘Tüp bebek’ yaşı küçülüyor

Hava kirliliği, deterjan, kozmetik, plastik, pestisitli ve hormonlu besinler yüzünden toksin maruziyetimiz artıyor. Bu durum üreme sağlığımızı da tehdit ediyor. Dolayısıyla kısırlık oranları hızla artıyor. Günümüzde 30’lu yaşlardaki pek çok kadın da doğal yoldan gebe kalamıyor ve tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olabiliyor.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Yüzünüzdeki bu belirtiye dikkat: Akciğer kanserinin ilk belirtisi olabilir

Akciğer kanseri sadece sigara içenleri değil, sigara içmeyenleri de etkiliyor. Bazı belirtiler öyle sinsi ki, yüz kaslarındaki bir değişiklik bile hayati bir işaret olabilir. Uzmanlar uyarıyor: “Geç kalmayın, erken teşhis hayat kurtarır.

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.