Muğla’da Zeytin Yasa Tasarısının Etkisi: ÇED Gerekli Değildir Raporları Verilen Maden Projeleri
Zeytin yasa tasarısının açıklanmasının ardından sadece iki gün içinde Muğla’nın muhteşem ormanlarında 5 farklı maden şirketine Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir Raporu verildiği ortaya çıktı. Menteşe, Yatağan, Kavaklıdere ve Milas ilçelerinde mermer ocakları, kırma-eleme tesisleri ve sondaj faaliyetlerini içeren projeler, ÇED süreci uygulanmadan doğrudan faaliyete geçebilecek.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) zeytinlik alanlarını madencilik faaliyetlerine açan Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından Muğla’daki ÇED muafiyeti kararları da dikkat çekti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen kararlara göre, söz konusu 4 ilçede planlanan projeler ÇED sürecinden muaf tutuldu.
Muğla’nın 4 İlçesinde Madenler İçin ÇED Gerekli Değildir Raporları Verildi
Şenyayla Mahallesi’nde bulunan Menteşe ilçesinde, Yılanlı Mermer Madencilik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti’ye ait II-B Grubu Mermer Ocağı sahası için kapasite artışı ve kırma-eleme tesisi kurulmasına yönelik projeye 24 Temmuz’da “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi.
Esenköy Mahallesi, Olukbelen mevkisindeki Yatağan ilçesinde, Uyarlar Mermer firmasına ait II-B Grubu ruhsatlı sahada yıllık 15 bin metreküp blok mermer ve 285 bin metreküp pasa üretimi hedefleyen projeye de aynı tarihte ÇED muafiyeti tanındı.
Kavaklıdere ilçesinde, Cumhuriyet Mahallesi’nde Asyamer Maden Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından planlanan kırma-eleme tesisi projesi ile Çamyayla Mahallesi’nde Kadir Murat Dağ tarafından yürütülen sıvı karbondioksit arama ve işletme faaliyetlerine yönelik sondaj noktaları projesi için de ÇED Gerekli Değildir kararları verildi.
Ayrıca Milas ilçesinde Aksivritepe mevkisinde bulunan Helmersan Helvacıoğlu Mermer ve Granit San. A.Ş’ye ait II-B Grubu Mermer Ocağı’ndaki kapasite artışı ve kırma-eleme tesisi faaliyeti planlanan projede de ÇED sürecinden muaf tutuldu.
Muğlalı çevreciler, Bakanlığın ormanları, koyları ve zeytinlikleri korumada çok hızlı davrandığını belirterek, zeytin yasasının çıkmasının ardından hızla ÇED Gerekli Değildir raporları verilmesine tepki gösterdi. Bu durumun ormanlara verilen önemi gözler önüne serdiğini belirten çevreciler, bakanlığın aynı hızla ormanları ve zeytinlikleri koruması gerektiğini ifade etti.