Bakırköy’de açılan ‘Ben Kolay Ölmem’ adlı sergi gazete manşetlerinden oluşuyor: Hüzünlü koleksiyon

İspirtohane Kültür Merkezi’nden Duygusal Sergi: “Ben Kolay Ölmem”

İstanbul Bakırköy’de bulunan İspirtohane Kültür Merkezi’nde, koleksiyoner A. İlhan Gülek’in arşivinden derlenen “Ben Kolay Ölmem” adlı sergi, sanatseverlerle buluştu. Bu duygusal sergi, 90’lı yıllarda Atatürkçü aydınlara yönelik gerçekleştirilen karanlık suikastların manşetlerini taşıyan orijinal gazetelerden oluşmaktadır. Biz de Gülek ile sergi hakkında konuştuk.

Serginin Önemi ve Güleğin Yorumu

“Bu koleksiyon benim en hüzünlü ve en acı veren koleksiyonum” diyen Gülek, lise yıllarından bu yana Cumhuriyet gazetesini takip ettiğini ve her gün düzenli olarak satın aldığını belirtiyor. Serginin ilk gazetesi, lisedeyken çıktığı ilk ders boykotunu tetikleyen Prof. Cavit Orhan Tütengil’in suikast haberini içermektedir. Bu olay, Gülek’in koleksiyonu oluşturmaya başlamasına yol açmıştır. Gülek, aydınların 12 Eylül 1980 öncesinde darbeye zemin hazırlanması adına sağ-sol çatışması kılıfı altında nasıl öldürüldüklerine dikkat çekerek, serginin önemini vurgulamaktadır.

Gülek, koleksiyonunun büyümesinden korktuğunu ifade ederken, dileğinin koleksiyondaki gazete sayısının artmaması olduğunu belirtiyor. Sergide en çok yer alan gazetelerin Cumhuriyet gazeteleri olmasının da ayrı bir anlam taşıdığını ekliyor. Serginin amacının, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin unutulmamasını sağlamak olduğunu düşünüyor.

Serginin Oluşum Süreci ve Amacı

Gülek, bu yıl ilk defa orijinal gazetelerden oluşan “Ben Ölmedim Ki” adlı sergiyi hazırladığını belirtiyor. Sergiyi Bakırköy Belediye Başkanı Ayşegül Ovalıoğlu’nun desteğiyle birlikte açmışlar. Aynı zamanda Gülek’in koleksiyonundan oluşan “Gazetelerle Devrim Şehitleri” sergisi de ADD Kadıköy Şubesi tarafından Caddebostan Kültür Merkezi’nde ziyarete açılmış.

Sergide Uğur Mumcu’dan Bahriye Üçok’a, Ahmet Taner Kışlalı’dan Turan Dursun’a kadar birçok vatanseverin suikast haberleri yer almakta. Serginin ziyaretçilere, geçmişte yaşanan olayları hatırlatma ve unutturmama amacı güttüğünü belirten Gülek, serginin büyük ilgi gördüğünü söylüyor.

Gülek’in ifadesine göre, serginin amacı, Kuvayı Milliyecilerin mücadelesini anlatmak ve şehitlerimizin hatırasını yaşatmaktır. Gülek, elinde bulundurduğu gazetelerin sayısının artmamasını dilediğini dile getiriyor. Bu sergi sayesinde, yaşanmış tarihi olayların genç nesillere aktarılması ve unutulmaması hedeflenmektedir.

Related Posts

2025 ve 2026 Eğitim Öğretim yılı takvimi MEB || Okullar ne zaman açılacak, ara tatil ve sömestr tatili ne zaman? 2025 tatil tarihleri

Yaz tatilinin 20 Haziran’da başlamasıyla, okullar ne zaman açılacak sorusu araştırmalar arsında yer almaya başladı. MEB 2025 ve 2026 eğitim öğretim yılı takvimi yayımlandı. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla yayımlanan “2025-2026 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimi” konulu genelge tüm illere gönderildi. Haziran ayında 3 aylık yaza tatili başlayacak. Ardından eylül ayında yeni eğitim- öğretim yılı başlayacak. Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5’inci sınıfları, ortaöğretim kurumlarının hazırlık ve 9’uncu sınıfları ile pansiyonda kalacak öğrencilerin okul hakkında bilgilendirilmesi, akademik ve mesleki gelişimlerinin desteklenmesi ve yeni eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlamaları amacıyla rehberlik çalışmaları yapılacak. Peki, okullar ne zaman açılıyor 2025 yaz tatili ne zaman bitiyor? MEB 2025 ve 2026 eğitim öğretim yılı takvimi

Aras Aydın’dan Nicole Kidman itirafı: Beni yanına çağırdı ve tebrik etti

Aras Aydın’dan Nicole Kidman itirafı: Beni yanına çağırdı ve tebrik etti

Antalya’da kulağındaki küpeler sınava girmesine engel oldu

Antalya’da Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) yapıldı. Sınava girecek öğrencilerin kimisini polis ekipleri motosikletle yetiştirdi, bir aday aksesuarlarını çıkarmaya çalışırken saatin geçmesi nedeniyle sınava alınmadı.

YKS’de TYT günü

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) bugün Türkiye genelindeki 81 il ve KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da olmak üzere toplam 250 sınav merkezinde düzenleniyor. 2 milyon 560 bin 649 adayın başvurduğu TYT, saat 10.15 itibarıyla tüm sınav merkezlerinde gerçekleştirilecek ve adaylar saat 10.00’dan sonra sınav binalarına alınmayacak. 333 bin 836 kişinin görev aldığı sınavda adaylara Türkçeden 40, sosyal bilimlerden 20, temel matematikte 40, fen bilimlerinde 20 soru sorulacak. Toplam 120 sorunun yer alacağı sınavda süre 165 dakika olacak. Sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabacı Dil Testi (YDT) ise yarın gerçekleşecek. Hürriyet Eğitim Servisi muhabirleri Beyazıt Şenbük ve Melike Çalkap sınavı İstanbul Üniversitesi ve Bahçelievler Anadolu Lisesi’nden izleyecek. YKS’ye ait tüm gelişmeleri bugün ve yarın saati saatine sitemizden aktaracağız.

Türk üniversiteleri QS 2026 dünya sıralamasında ilk 100’e girdi

İngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS 2026 Dünya Üniversiteler Sıralamasını yayınladı. QS İşveren İtibarı Göstergesinde; ODTÜ, Boğaziçi ve İTÜ dünyanın en iyi 100 üniversitesi arasına ilk 100’den girmeyi başardı.

ALES ne zaman yapılacak? ALES/2 sınav ve sonuç açıklama tarihi ÖSYM tarafından duyuruldu!

ALES 2 sınavı ne zaman, sorusu adayların gündeminde yer alıyor. ÖSYM tarafından ALES sınavı akademik kariyer hedefleyen adayların katılımı ile gerçekleşecek. Sayısal Testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacak. Peki, ALES/2 sınavı ne zaman? İşte detaylar…