Güneş Sistemi’ne giren gizemli bir cisim keşfedildi!

A11pl3Z Adlı Yıldızlararası Cismin Güneş Sistemi’ne Girişi Gözlemlendi

A11pl3Z olarak isimlendirilen bu potansiyel ziyaretçi, 25 – 29 Haziran tarihleri arasında ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) teleskop ağı tarafından keşfedildi. ATLAS sistemi, Şili, Güney Afrika ve Hawaii’deki teleskopları kullanarak gece boyunca gökyüzünü tarıyor. Cisim daha sonra 1 Temmuz’da yeniden gözlemlendi ve 2 Temmuz’da Şili’deki Deep Random Survey teleskopu tarafından tespit edildi.

Yıldızlararası Cisim Hakkında İlk Bilgiler

İlk analizler, bu cismin muhtemelen 20 kilometre çapında, sönük ancak oldukça hızlı bir asteroit ya da kuyruklu yıldız olduğunu gösteriyor. Güneş Sistemi’nin iç kısımlarına doğru 245.000 km/saat hızla ilerleyen A11pl3Z’in, Samanyolu’nun galaktik diskinden bu bölgelere ulaştığı tahmin ediliyor.

Şu anda Dünya’dan yaklaşık 3.8 astronomik birim (AU) uzaklıkta olan cismin, 3 Ekim’de Mars’a 0.2 AU yaklaşması bekleniyor. Bu durum, cismin NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter aracıyla gözlemlenebilecek kadar yaklaşabileceği anlamına geliyor. 30 Ekim’de Dünya’ya en yakın olduğu konumda bile cisim, 1.35 AU uzaklıkta olacak, dolayısıyla herhangi bir tehdit oluşturmuyor.

A11pl3Z’in Önceki Keşifler

Eğer bu cismin doğası doğrulanırsa, A11pl3Z şimdiye kadar keşfedilmiş üçüncü yıldızlararası cisim olacak. İlk olarak 2017’de keşfedilen ve hala doğası tam olarak açıklanamayan ‘Oumuamua ve ardından 2019’da keşfedilen 2I/Borisov adlı kuyruklu yıldız bulunmaktadır.

Bu tür cisimler, başka yıldız sistemlerinden gelen doğal kalıntılar olabilir ve bilim insanlarına diğer güneş sistemlerinin yapısı hakkında benzersiz bilgiler sağlayabilir. Elbette, dış uzaydan gelen tüm cisimlerde olduğu gibi, bu cisimlerle ilgili uzaylı teknolojisi spekülasyonları da yapılmaktadır.

Son olarak, henüz test aşamasında olan Vera C. Rubin Gözlemevi daha önce 10 saat içinde 2.000’den fazla yeni asteroit keşfederek gücünü kanıtlamıştı. Bu gözlemevinin A11pl3Z’in hareketlerini yakından takip etme fırsatı yüksektir. Ayrıca, James Webb Uzay Teleskobu da bu kozmik yolcudan detaylı görüntüler çekebilir.

Related Posts

Büyük kayıp! Renault’a Nissan şoku

Fransız otomobil üreticisi Renault, Nissan’daki hisselerini muhasebeleştirme şeklini değiştirerek 9,5 milyar euroluk nakit dışı zarar açıkladı. Şirketin bu karar, 2025 mali yılının ilk yarısındaki kazançlarını etkileyecek.

WhatsApp bu sefer de Amerika Temsilciler Meclisi’nde yasaklandı

İran – İsrail savaşında sık sık yasaklamalar ile gündeme gelen WhatsApp’a bir yasaklama haberi de Amerika’dan geldi.

WhatsApp’a reklam geliyor

Yıllardır kullanıcılarına ücretsiz ve reklamsız hizmet sunan WhatsApp, sonunda platforma reklam getirme kararı aldı. Meta çatısı altındaki popüler mesajlaşma uygulaması, ilk etapta yalnızca “Durum” (Status) bölümünde reklam gösterecek.

Cilt hastalıklarında yapay zeka devrimi

Melbourne’deki Monash Üniversitesi, Brisbane’deki Queensland Üniversitesi ve Viyana Tıp Üniversitesi’nden araştırmacılar, PanDerm isimli yeni bir yapay zekâ sistemini geliştirdi. Bu sistemin doğruluğu ve çok yönlülüğü, Nature Medicine dergisinde …

Google, Chrome’u hızlandırarak rekor kırdı!

En çok kullanılan tarayıcılardan biri olan Chrome, kendi hız rekorunu kırdı. Peki uygulamanın bellek kullanımında bir değişiklik var mı?

Reddit’ten yapay zeka devi Anthropic’e büyük şok: 100.000’den fazla yetkisiz erişim iddiasıyla dava açıldı

Reddit, Anthropic’in botlarının Temmuz 2024’ten bu yana platformuna 100.000’den fazla kez eriştiğini iddia ediyor; üstelik Anthropic’in daha önce bu tür erişimleri engellediğini söylediği öne sürülüyor. Dava dosyasında Reddit, Anthropic’i “kendisini …