Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Bayram Tatili İçin Yola Çıkacaklar Dikkat! Hijyen Kurallarına Dikkat Edin

Milyonlarca kişi önümüzdeki hafta bayram tatili için yola çıkmaya hazırlanıyor. Uzmanlar, kara, hava ve deniz yolculuklarında hijyen kurallarının önemine vurgu yapıyor. Ishal, üst solunum yolu enfeksiyonları ve diğer ağır hastalıklara neden olabilen mikroplarla mücadele etmek için toplu taşıma araçlarında alınması gereken hijyen önlemleri ve bilincin önemine dikkat çekiyor.

15 yaş ve üzeri 750 kişiyle yapılan “Kamusal Alanda ve Evde Hijyen Alışkanlıkları Araştırması” ise kamu taşımacılığındaki beklentileri, pandemi öncesi ve sonrası hijyen alışkanlıklarını derinlemesine inceliyor. Araştırmaya göre, şehir içi ve şehirler arası taşımacılık sıklığı ve tercih edilen taşıma araçları belirlendi.

Araştırmada toplu taşıma kullanıcıları için ortamın temizliği, kokusu ve havalandırması en hassas konular arasında yer alıyor. Ancak katılımcıların yalnızca %29’u toplu taşımada hijyenin yeterli olduğunu düşünüyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu, toplu taşıma araçlarının enfeksiyon riski açısından en tehlikeli alanlar olduğunu belirtiyor. Karaosmanoğlu, toplu taşıma araçlarında hijyenin önemini vurgularken, mikropların yayılmasını engellemek için vatandaşların alması gereken önlemlere dikkat çekiyor.

Prof. Dr. Karaosmanoğlu, toplu taşımada enfeksiyon riskine dikkat çekerek, hapşırma ve öksürme gibi durumlarda mikropların yayılmasını önlemek için alınması gereken önlemleri anlatıyor. El hijyeni, ortamın temizliği ve yüzeylerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Toplu taşıma araçlarında mikropların yayılma riskine karşı dikkatli olmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Karaosmanoğlu, enfeksiyonlara sebep olabilen mikroorganizmaların yüzeylerde günlerce canlı kalabildiğini ve bu şekilde bulaşma riski taşıdığını vurguluyor.

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, sadece 1 saat içinde ellerin ağız veya buruna temas etme sıklığı çok yüksek. Bu nedenle hijyen kurallarına dikkat etmek ve özellikle toplu taşımada alınacak önlemleri bilmek büyük önem taşıyor. (DHA)

Related Posts

‘Tüp bebek’ yaşı küçülüyor

Hava kirliliği, deterjan, kozmetik, plastik, pestisitli ve hormonlu besinler yüzünden toksin maruziyetimiz artıyor. Bu durum üreme sağlığımızı da tehdit ediyor. Dolayısıyla kısırlık oranları hızla artıyor. Günümüzde 30’lu yaşlardaki pek çok kadın da doğal yoldan gebe kalamıyor ve tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olabiliyor.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Yüzünüzdeki bu belirtiye dikkat: Akciğer kanserinin ilk belirtisi olabilir

Akciğer kanseri sadece sigara içenleri değil, sigara içmeyenleri de etkiliyor. Bazı belirtiler öyle sinsi ki, yüz kaslarındaki bir değişiklik bile hayati bir işaret olabilir. Uzmanlar uyarıyor: “Geç kalmayın, erken teşhis hayat kurtarır.

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.