Nakliye şirketlerinden Hürmüz Boğazı geçişinde üst düzey temkin

Küresel Endişeler: Hürmüz Boğazı’nda Neler Oluyor?

İran ve ABD arasındaki gerilim, İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ve ABD’nin İran’daki nükleer tesislere düzenlediği saldırılardan sonra, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceği endişeleri küresel ekonomi ve piyasaları etkisi altına aldı.

ABD’nin İran’daki nükleer tesislere saldırılarının ardından İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu Üyesi İsmail Kevseri, Meclisin Hürmüz Boğazı’nı kapatma kararı aldığını duyursa da bu ihtimalin düşük olduğu değerlendiriliyor.

Windward’a göre, ABD’nin saldırılarının ardından Hürmüz Boğazı’ndaki gemi taşımacılığı son 20 yılın en yüksek tehdit seviyesine ulaştı.

Güvenliğe Yönelik Riskler Artıyor

Hürmüz Boğazı’ndaki güvenlik riskleri artarken, Gemi Otomatik Tanımlama Sistemi (AIS) sinyallerine yapılan müdahaleler de dikkat çekiyor. Basra Körfezi’nde faaliyet gösteren ticari gemilerin yüzde 23’ünün GPS sinyallerine müdahale nedeniyle navigasyonunda aksama yaşandığı belirlendi.

Küresel Risk Yönetimi Araştırma Başkanı Arne Lohmann Rasmussen, güvenlik endişelerinin arttığını vurgulayarak, şirketlerin deniz taşımacılığı konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Rasmussen, Hürmüz Boğazı’nın kapatılma ihtimalinin düşük olduğunu ancak İran’ın dolaylı yollardan buna yönelebileceğini ifade etti.

Şirketler Tedbirli Olmaya Devam Ediyor

Maersk ve Hapag-Lloyd gibi büyük nakliye şirketleri, Hürmüz Boğazı’ndan geçişlerini sürdürürken durumu yakından izlediklerini ve acil durum planlarına hazır olduklarını belirtti.

Frontline ve Shell gibi enerji şirketleri de güvenlik konusunda hassasiyetlerini koruyor ve trafiğin yoğun olduğu bölgelerde dikkatli olmaya devam ediyor.

Hürmüz Boğazı: Stratejik Öneme Sahip Bir Geçit

Hürmüz Boğazı, Orta Doğu’dan dünya pazarlarına petrol ve doğal gaz taşınmasında kritik bir rol oynuyor. Bölgeden geçen petrolün %30’u bu boğazdan geçiyor.

Her gün yaklaşık 20 milyon varil petrol ve petrol ürünü bu boğazdan geçerek Asya piyasalarına ulaşıyor. Ayrıca, dünya çapındaki doğal gaz ticaretinin %20’si de buradan gerçekleşiyor.

Related Posts

Haziranda fiyat artışı hız kesmedi: Özel kapsamlı TÜFE yüzde 2,04 arttı

TÜİK verilerine göre, mevsim etkilerinden arındırılmış özel kapsamlı TÜFE haziran ayında aylık bazda yüzde 2,04 yükseldi.

Altının gramı güne yükselişle başladı! İşte günün ilk rakamı (04 Temmuz 2025)

Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,8 değer kaybederek 4 bin 258 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 09.50 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,6 …

IMF, ABD’de “vergi indirimi” tasarısının bütçe açığının azaltılmasına ters düştüğünü belirtti

IMF, ABD’de “vergi indirimi” tasarısının bütçe açığının azaltılmasına ters düştüğünü belirtti

Bakan Şimşek: Enflasyonda belirgin bir yavaşlama başladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre aylık enflasyon yüzde 1.37 olarak açıklanırken yıllık enflasyon yüzde 35.05 oldu. Enflasyon verisinin açıklanmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önemli açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

AKP emekliye vermediği parayı köprü ve otoyol yapan müteahhitlere ödeyecek: İşte kanıtı

Temmuz ayı gelir gelmez zamlar sıralandı. Döviz kurlarındaki yüksek nedeniyle İstanbul’da köprü ve otoyollara örtülü zam geldi. Peki zamlar sonrası otoyol ve köprü ücretleri ne oldu? Hazine her araç için şirketlere ne kadar ödeyecek? İşte detaylar…

Ruslar Akkuyu’yu satılığa çıkardı! Dev projeye ortak aranıyor…

Rusya’nın devlete bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki yüzde 49’luk hissesini satmak üzere Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelere başladı. “YATIRIMCI İLGİSİ ARTIYOR …