Orkinos İhracatında Rekor Beklentisi

Akdeniz’den Japonya’ya Orkinos İhracatında Yüksek Döviz Beklentisi

Akdeniz’de avlanan orkinosları Ege Denizi’ndeki çiftliklerde yaklaşık 7 ay besleyip büyüterek Japonya’ya ihraç eden Türk balıkçılar, dünya fiyatlarının yükselmesi ile geçen yıla göre daha fazla döviz geliri bekliyor. Atlantik Ton Balıklarının Korunması Uluslararası Komisyonu’nun (ICCAT) kotaları dahilinde mayıs ve haziranda avlanan mavi yüzgeçli orkinoslar, İzmir’deki çiftliklerde özenle büyütülüyor.

Orkinoslar, beslenmek için sardalya, hamsi, kolyoz ve uskumru gibi balıklarla güçlendirilir ve istenen kilo ve yağ oranına ulaştıktan sonra kasım-şubat döneminde Japon “fabrika gemileri”ne satılıyor. Bu satışlar Türkiye’ye yüksek miktarda döviz sağlıyor. Geçen yıl dünya fiyatlarının düşmesi sebebiyle 59,4 milyon dolar döviz geliri elde eden Türk balıkçılar, bu sezon daha yüksek bir gelir hedefliyorlar.

Ege İhracatçı Birlikleri’ne göre, bu sezon rakiplerinin kalite düşüklüğü ve fiyatların artması nedeniyle Türk balıkçılarının gelirlerini iki katına çıkarmayı planladıkları ifade ediliyor.

Dev Çiftliklerde Kaliteli Üretim

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, bu sezon verimli bir hasat dönemi geçirdiklerini belirtti. Japon ekonomisindeki iyileşme ve yüksek kaliteli ürünlerin etkisiyle bu yıl gelirlerde artış beklediklerini dile getirdi.

İzmir Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Şahin ise, Türkiye’de büyük çoğunluğu İzmir’de olmak üzere 6 dev çiftlikte 6 bin 340 ton hasat beklentileri olduğunu belirtti. Ülkemizdeki yüksek kaliteli üretim sayesinde Japon alıcıların Türk balıklarını tercih ettiğini vurgulayan Şahin, hasat sezonunun bol ve bereketli geçmesi temennisinde bulundu.

“Orkinos Üretimi Zorlu Bir Süreç”

Orkinos yetiştiriciliği yapan bir çiftlik müdürü olan Hasan Yılmaz, üretimin zorlu olduğunu belirtti. Orkinosların 7 ay boyunca özenle beslendiğini ve bakımının yapıldığını söyleyen Yılmaz, üretimin yüzeyde ve su altında gerçekleştiğini aktardı.

Yılmaz, orkinosların yağ oranının bu yıl yüksek olduğunu ve Japon lezzetlerinin vazgeçilmez malzemesi olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye’nin kaliteli üretimi sayesinde diğer Akdeniz ülkelerinden farklı olarak ön plana çıkmayı hedeflediklerini ifade etti. Yılmaz, bu yılın geçmiş yıllara göre daha verimli ve başarılı olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.