Ramazan ayı fiyatları nasıl etkiliyor? Merkez bankası hesapladı

Ramazan Ayının Gıda Fiyatları Üzerindeki Etkisi Analiz Edildi

Ramazan ayının fiyat istikrarı açısından önemli rol oynadığı gıda fiyatları üzerinde yapılan analize göre, şubat ve mart aylarında işlenmemiş gıda enflasyonunda sırasıyla 1,16 ve 3,53 puan; gıda ve alkolsüz içecekler enflasyonunda ise 0,75 ve 1,09 puanlık bir yukarı yönlü etki görüldü.

Yapılan analize göre, “2025 yılında Ramazan ayının manşet enflasyona gıda kaynaklı doğrudan etkisinin yaklaşık 0,5 puan olarak hesaplandı” ifadeleri kullanıldı.

Et ve tavuk eti fiyatlarında Ramazan ayı öncesinde başlayan artış eğiliminin Ramazan ayı boyunca ivmelendiği, ancak Ramazan sonrasında görece ılımlı bir seyir izlediği belirtiliyor.

Yumurta fiyatlarında ise Ramazan ayı itibarıyla artış yaşanırken, sonrasında düşüş görüldü. Analizde “İncelenen tüm ürünlerde Ramazan ayına bağlı fiyat artışlarının kalıcı hale gelme eğiliminde olduğu” vurgulandı.

Ramazan Ayında Fiyatlar Yükseldi

Ramazan’ın işlenmemiş gıda fiyatları üzerindeki etkisini detaylı bir şekilde incelemek amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Ürünleri Fiyat İzleme Sistemi (TÜFİS) verileri üzerinden yapılan analizde uzmanlar şu ifadeleri kullandılar:

Kırmızı et ve tavuk eti fiyatlarındaki artış eğiliminin Ramazan ayı boyunca ivmelendiği, ancak Ramazan sonrasında ılımlı bir seyre dönüştüğü gözlemlendi.

Related Posts

Dünya Bankası’nın Türkiye tahmini değişti! Büyümede revize…

Dünya Bankası Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini revize etti. Banka, Avrupa ve Orta Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerine ilişkin raporlarını yayımladı. Dünyanın en yavaş büyüyen bölgesi de paylaşıldı.

ABD’den IMF ve Dünya Bankası’na sert uyarı!

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, IMF ve Dünya Bankası’na ”temel görevlerine odaklanma” çağrısı yaparak Çin’e yönelik tutumları nedeni ile eleştirilerde bulundu.

Tüketici Güven Endeksi Azaldı

TÜİK, tüketici güven endeksinin Nisan’da yüzde 2,3 azalarak 83,9 olduğunu açıkladı.

Tüketici güven endeksi 83,9 oldu

TÜİK’in paylaştığı nisan ayı tüketici güven endeksi yüzde 2,3 oranında azaldı.

Dolar 38,25 TL’den güne başladı: TL 4 ayda yüzde 7,5 değer kaybetti

İstanbul serbest piyasada dolar 38,25 TL, Euro ise 44,14 TL seviyesinden güne başladı. TL’nin yılbaşından bu yana kaybı yüzde 7,5’e çıktı.

Yüksekova’da Çoban Sıkıntısı

İnanlı köyünde aylık 70 bin TL’ye çoban bulamayan hayvan sahipleri, sıra sistemiyle hayvan otlatıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir