Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem Nedir?

Halk arasında ‘fil hastalığı’ olarak bilinen lenfödemin tanımını yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenf sisteminde oluşan problemlerin dokularda şişliklere neden olduğunu belirtti. Bu durum zamanla ciltte sertlik ve ileri dereceli şişliğin olduğu lenfödeme yol açmaktadır.

Lenf Kanallarının Tıkanması

Lenfatik dolaşım sisteminin önemini vurgulayan Doç. Dr. Deniz Çevirme, özellikle kollar ve bacaklarda lenf kanallarının cilt seviyesinde tıkanabildiğini söyledi. Lenfödem oluşumuna neden olan başlıca faktörler doğuştan gelen anatomik bozukluklar ve çeşitli dış etkenler olarak sıralandı.

Lenfödem hastalığının ilerleyen evrelerinde ciltte kalınlaşma, sertleşme ve portakal kabuğu görünümü oluşabileceğini belirten Doç. Dr. Deniz Çevirme, tedaviye erken başlanması durumunda olumlu sonuçlar alınabileceğini ifade etti. Hastalığın ilerlemesi durumunda ise cerrahi müdahalelerin gerekebileceğine değinildi.

Tedavi ve Bakım

Lenfödem tedavisinde ana hedefin iltihabı azaltmak olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Deniz Çevirme, erken teşhisin önemini vurguladı. Tedavide cilt bakımı, drenaj terapileri, ödem azaltıcı kıyafetler ve çoraplar gibi yöntemlerin yanı sıra cerrahi prosedürler de kullanılabileceğini söyledi.

Lenfödem hastalığının her evrede uygun bir cerrahi prosedürle tedavi edilebileceğini belirten Doç. Dr. Deniz Çevirme, hastaların günlük hayatlarına dönebileceklerini ifade etti. Hastalığın önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve erken teşhisin ve tedavinin önemine dikkat çekti.

Kaynak

Related Posts

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Dr. Savan Günay Evinde Ölü Bulundu!

Dr. Savan Günay evinde ölü bulunurken, şüpheli ölümü sosyal medyada tartışılıyor. Kanser üzerine çok fazla çalışması olan Günay, kanserin nedenlerini çözdüğünü açıklamıştı 

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?