‘Tüp bebek’ yaşı küçülüyor

Genç Yaşlarda Üreme Sağlığı Risk Altında! Prof. Dr. Bülent Tıraş Uyarıyor

İstatistikler, genç yaşlarda anne-baba olma şansının azaldığını ve üreme sağlığının risk altında olduğunu gösteriyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, son yıllarda ileri yaştaki çiftler kadar genç çiftlerin de tüp bebek tedavisiyle anne baba olabildiğine dikkat çekiyor. İşte merak edilen noktalar…

Kısırlık Sorunu Neden Artıyor?

Kişinin yaşadığı ortam ve tükettiği besinler, doğrudan üreme sağlığını etkileyebilir. Tarımsal ilaçlar, hormonlar, katkı maddeli gıdalar, hava kirliliği, obezite gibi faktörler gençlerde kısırlığa neden olabilir. Gün geçtikçe maruz kalınan toksinler, gençlerde infertilite oranının artmasına yol açıyor.

Genç Kızlara Önemli Uyarı

Genç kızlar, ilerleyen yaşlarda anne olmayı düşünüyorlarsa yumurtalık rezervlerini değerlendirmelidir. Bu, basit bir ultrason muayenesi veya kan testleriyle yapılabilmektedir.

Genç Erkeklere Tavsiyeler

Varikosel, inmemiş testis gibi sorunlar erken yaşlarda tedavi edilmelidir. Baba olmayı planlayan erkekler, kilo kontrolü, sağlıklı beslenme, stresten uzak durma gibi kriterlere dikkat etmeli ve sperm sayımı yaptırmalıdır.

Kısırlık Nedenleri

Kadın

35-37 yaş arası yumurta sayısı ve kalitesinde hızlı bir düşüş yaşanabilir. Yumurtlama sorunları, tüplerin tıkanıklığı, endometriozis, rahim yapısındaki bozukluklar kısırlık sebepleri arasındadır.

Erkek

Sperm kalitesi ve sayısı erkek üreme sağlığı için önemlidir. İnmemiş testis, hormonal dengesizlikler gibi sorunlar kısırlığa yol açabilir.

Kadın-Erkek

Obezite, sağlıksız beslenme, sigara kullanımı, artan stres düzeyleri kısırlığa neden olabilir. Kemoterapi, sperm ya da yumurta dondurulmasını gerektirebilir.

Tüp Bebek Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Tüp bebek tedavisi, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftler için önerilir. Bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebelik oluşmayan çiftler, tüp bebek uzmanına başvurabilir.

Yaş Sınırı Var Mı?

Tüp bebek tedavisinde kadının yaşı, uygulanabileceği üst yaş sınırını belirler. 43 yaş sonrası yumurtaların azalması, anne adayının şansını düşürebilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Bülent Tıraş’tan Yenilikler

Tedavideki Yenilikler

PRP, eksozom, kök hücre uygulamaları gibi yeni nesil tedaviler, sağlıklı bebeklerin dünyaya gelme şansını artırıyor. Eksozom ve PRP ile sperm veya yumurta kalitesi düşük hastalarda başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Ancak bu tedavilerde hücrelerin doğru şekilde elde edilmesi önemlidir.

Doğurganlık ve Sperm Üretimini Artırmak İçin

D vitamininin üreme sağlığı, sperm ve yumurta kalitesi üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Akdeniz diyeti uygulamak, egzersiz yapmak, stresten uzak durmak da üreme sağlığını olumlu etkileyebilir.

Bitkisel Ürünler Kısırlığa İyi Gelir Mi?

Erkek ya da kadın kısırlığında bitkisel ürün kullanımı, uzman doktor kontrolünde olmalıdır. İnternet üzerinden satılan ürünlerden uzak durulmalı, gıda takviyesi veya multivitamin kullanmadan önce doktora danışılmalıdır.

Related Posts

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Yüzünüzdeki bu belirtiye dikkat: Akciğer kanserinin ilk belirtisi olabilir

Akciğer kanseri sadece sigara içenleri değil, sigara içmeyenleri de etkiliyor. Bazı belirtiler öyle sinsi ki, yüz kaslarındaki bir değişiklik bile hayati bir işaret olabilir. Uzmanlar uyarıyor: “Geç kalmayın, erken teşhis hayat kurtarır.

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.

Dr. Savan Günay Evinde Ölü Bulundu!

Dr. Savan Günay evinde ölü bulunurken, şüpheli ölümü sosyal medyada tartışılıyor. Kanser üzerine çok fazla çalışması olan Günay, kanserin nedenlerini çözdüğünü açıklamıştı