Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Trabzon’da Kurban Bayramı’na az bir zaman kala, hayvan pazarındaki hareketlilik devam ediyor. Uzmanlar, kurban etinin sağlıklı bir şekilde tüketilmesi ve saklanması konusunda önerilerde bulunuyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat çeken uzmanlar, et tüketiminde aşırıya kaçmadan sebze ağırlıklı beslenmenin yanı sıra lifli gıdaların da tüketilmesini öneriyor.

‘KAVURMA SAĞLIK AÇISINDAN RİSKLER İÇERECEK’

KTÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, özellikle bayram sabahı kahvaltılardaki kavurmanın sağlık açısından riskler taşıyabileceğine işaret ederek, “Kurban Bayramı’nda kahvaltı sofralarındaki kavurma sıklıkla tercih edilen bir yemek olabilir. Ancak kavurma yerine, ızgara veya fırında et tüketilmesi daha sağlıklı bir seçim olacaktır. Kesilen kurban eti, 12-24 saat arasında buzdolabında dinlendirilmelidir. Kavurma yapacaksak, etin kendi yağıyla az miktarda tuz eklenerek kısık ateşte pişirilmesi yeterli olacaktır” dedi.

‘ÇOBAN VE MEVSİM SALATA’ TAVSİYESİ

Sebze ağırlıklı beslenmenin sindirimi kolaylaştırdığını belirten Çin, “Bulaş riskini azaltmak için et kesimlerinin ekmek ve sebze kesimi yapılan tahtalardan ayrı bir tahtada yapılması önemli bir adımdır. Sadece kurban etiyle kahvaltı yapılmamalı, sebze ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Brokoli, karnabahar, salatalık ve domates gibi sebzelerden yapılan çoban salatası veya mevsim salatası tercih edilmelidir. Limonlu salata tüketmek demir emilimini artırır ve sindirimi kolaylaştırır. Tam tahıllı ekmek, bulgur pilavı, ayran ve kefir gibi probiyotik içerikli içecekler de tüketilmelidir” şeklinde konuştu.

‘PİŞİRİRKEN HAYVANSAL YAĞ EKLENMEMELİ’

Çin, kurban etinin pişirilirken dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Etin yüksek ateşte, mangalda yakın mesafeden pişirilmesi kanserojen bileşiklerin oluşmasına neden olabilir. Etin damlatılarak pişirilmesi gereklidir. Yanmış etlerden kaçınılmalı ve tereyağı, kuyruk yağı gibi hayvansal yağlar eklenmemelidir. Karaciğer tüketilirken de dikkatli olunmalıdır. Ette beyaz lekeler varsa, tüketilmemelidir. Sağlıklı bir et, yağ oranı düşük, pembe ve parlak görünümlü olandır” diye konuştu.

‘TEK KULLANIMLIK ŞEKİLDE SAKLANMALIDIR’

Çin, buzluktan çıkarılan etlerin saklanması hakkında şu önerilerde bulundu:

“Et kesildikten sonra küçük parçalara bölünerek tek kullanımlık şekilde buzlukta saklanmalıdır. Saklama süresi en fazla 6 ay olmalıdır. Etin çözülmesi için dolaptan hemen sıcak suya ya da dışarıda beklemeye bırakılmamalıdır. Et, dolaptan bir gece önce çıkarılarak, mikrodalga veya buzdolabında çözülerek tüketilmeye hazır hale getirilmelidir. Fazla miktarda saklanan etten bir kısmı kesildikten sonra geri kalanı tekrar dolaba kaldırılmamalıdır. Bu tür alışkanlıklar besin değerini düşürür ve mikrobiyolojik üremeyi artırabilir. Et çözündürüldükten sonra mikrodalgada cam bir kapak veya başka bir tabakla kapatarak tüketilmelidir.”

Related Posts

‘Tüp bebek’ yaşı küçülüyor

Hava kirliliği, deterjan, kozmetik, plastik, pestisitli ve hormonlu besinler yüzünden toksin maruziyetimiz artıyor. Bu durum üreme sağlığımızı da tehdit ediyor. Dolayısıyla kısırlık oranları hızla artıyor. Günümüzde 30’lu yaşlardaki pek çok kadın da doğal yoldan gebe kalamıyor ve tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olabiliyor.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Yüzünüzdeki bu belirtiye dikkat: Akciğer kanserinin ilk belirtisi olabilir

Akciğer kanseri sadece sigara içenleri değil, sigara içmeyenleri de etkiliyor. Bazı belirtiler öyle sinsi ki, yüz kaslarındaki bir değişiklik bile hayati bir işaret olabilir. Uzmanlar uyarıyor: “Geç kalmayın, erken teşhis hayat kurtarır.

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.