Yılan sokmasına karşı ilk yardım nasıl yapılmalı? İşte doğru adımlar

Doç. Dr. Aygün, Türkiye’de yılda yaklaşık 500 ila 1000 arasında yılan sokması vakası yaşandığını belirtti. Yaptığı yazılı açıklamada, yılanların çoğunun zehirli olmadığını vurgulayan Aygün, zehirli olanların genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde görüldüğünü dile getirdi.

Özellikle tarla ve bahçe işçiliğinin yoğun olduğu Ordu’da engerek türü yılanların sebep olduğu sokma vakalarına dikkat çeken Aygün, zehirli yılan sokmaları durumunda belirtilerin hızla ortaya çıkabileceğini söyledi. Bu belirtiler arasında şiddetli ağrı, şişlik, morarma, bulantı, kusma, baş dönmesi, halsizlik, nadiren bilinç değişikliği ve tansiyon düşüklüğü bulunmaktadır.

Yılan sokması yaşandığında panik yapmadan hemen 112’nin aranması gerektiğini belirten Aygün, hastanın fazla hareket etmemesi, sakin kalması ve sokulan uzvun kalp seviyesinden aşağıda tutulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kesinlikle sokulan bölgenin kesilmemesi veya emilmemesi gerektiğini söyledi.

Yılanların da doğanın bir parçası olduğunu hatırlatan Aygün, onlara saygı duyulması halinde tehlikeden uzak durulabileceğini ifade etti. Panzehirin yalnızca zehirli yılan sokmalarında ve belirtiler ciddileştiğinde kullanılması gerektiğini belirten Aygün, gereksiz panzehir kullanımının yan etkilere yol açabileceğini vurguladı.

Related Posts

Sessizce büyüyüp hayatı zindana çevirebilir! Miyomlar anne olmanın önünde engel mi?

Günümüzde kadınların en sık karşılaştıkları sorunlardan birini miyomlar oluşturuyor. Bazen hiçbir belirti vermeyerek sinsice ilerleyen miyomlar, bazen de şiddetli ağrı ve kanama ile günlük yaşamı kabusa çevirebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, miyomlar hakkında en sık sorulan soruları ve tedavide yeni nesil yöntemleri anlattı.

Uzmanlardan bayram uyarısı: Etin yanında sebze tüketin

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nazlı Nur Aslan Çin, bayramda kesilen kurban etinin bir süre bekletildikten sonra yanında sebze ağırlıklı besinlerle tüketilmesini tavsiye etti. Çin, “Kestiğimiz kurban etini, 12-24 saat aralığında buzdolabında dinlendirmemiz gerekiyor. Kurban eti ile kavurma yapacaksak; doymuş yağ eklemeden, etin kendi yağı ile kısık ateşte ve az miktarda tuz ile pişirmemiz yeterli olacaktır” dedi.

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Kurban Bayramı tatili yaklaşıyor: Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda?

Skolyoz Tedavisi Nasıl Olmalı?

Skolyoz tedavisi nasıl olmalı? Skolyoz, omurgaya önden ya da arkadan bakıldığında sağa veya sola doğru eğrilik görülmesi ile anlaşılıyor. 

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Kurban Bayramı yaklaşırken “salmonella bakterisi”ne dikkat!

Baba adayları dikkat: Bunlar kısırlığın başlıca sebepleri!

Baba adayları dikkat: Bunlar kısırlığın başlıca sebepleri!