Yılan sokmasına karşı ilk yardım nasıl yapılmalı? İşte doğru adımlar

Doç. Dr. Aygün, Türkiye’de yılda yaklaşık 500 ila 1000 arasında yılan sokması vakası yaşandığını belirtti. Yaptığı yazılı açıklamada, yılanların çoğunun zehirli olmadığını vurgulayan Aygün, zehirli olanların genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nde görüldüğünü dile getirdi.

Özellikle tarla ve bahçe işçiliğinin yoğun olduğu Ordu’da engerek türü yılanların sebep olduğu sokma vakalarına dikkat çeken Aygün, zehirli yılan sokmaları durumunda belirtilerin hızla ortaya çıkabileceğini söyledi. Bu belirtiler arasında şiddetli ağrı, şişlik, morarma, bulantı, kusma, baş dönmesi, halsizlik, nadiren bilinç değişikliği ve tansiyon düşüklüğü bulunmaktadır.

Yılan sokması yaşandığında panik yapmadan hemen 112’nin aranması gerektiğini belirten Aygün, hastanın fazla hareket etmemesi, sakin kalması ve sokulan uzvun kalp seviyesinden aşağıda tutulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kesinlikle sokulan bölgenin kesilmemesi veya emilmemesi gerektiğini söyledi.

Yılanların da doğanın bir parçası olduğunu hatırlatan Aygün, onlara saygı duyulması halinde tehlikeden uzak durulabileceğini ifade etti. Panzehirin yalnızca zehirli yılan sokmalarında ve belirtiler ciddileştiğinde kullanılması gerektiğini belirten Aygün, gereksiz panzehir kullanımının yan etkilere yol açabileceğini vurguladı.

Related Posts

‘Tüp bebek’ yaşı küçülüyor

Hava kirliliği, deterjan, kozmetik, plastik, pestisitli ve hormonlu besinler yüzünden toksin maruziyetimiz artıyor. Bu durum üreme sağlığımızı da tehdit ediyor. Dolayısıyla kısırlık oranları hızla artıyor. Günümüzde 30’lu yaşlardaki pek çok kadın da doğal yoldan gebe kalamıyor ve tüp bebek tedavisiyle çocuk sahibi olabiliyor.

Güneşten faydalanmanın altın kuralları

Kontrollü ve bilinçli şekilde güneşten faydalanmanın cilt sağlığını korumada etkili olduğunu belirten Deri ve Zührevi Hastalıkları (Dermatoloji) Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Nazmi Geyik, “Doğru zamanlama, kısa süreli maruziyet ve cilt tipine uygun yaklaşım ile güneşten fayda sağlamak mümkündür” dedi.

Yüzünüzdeki bu belirtiye dikkat: Akciğer kanserinin ilk belirtisi olabilir

Akciğer kanseri sadece sigara içenleri değil, sigara içmeyenleri de etkiliyor. Bazı belirtiler öyle sinsi ki, yüz kaslarındaki bir değişiklik bile hayati bir işaret olabilir. Uzmanlar uyarıyor: “Geç kalmayın, erken teşhis hayat kurtarır.

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

Sıcak havalarda bu 3 kurala dikkat!

Yaz aylarında artan sıcaklıkların, özellikle kanser tedavisi gören hastalar için ciddi sağlık riskleri oluşturduğunu söyleyen Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe İrem Yasin, “Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar bu dönemde enfeksiyonlara karşı daha savunmasız hale geliyor. Hastaların, güneş ışınlarından korunmaları, sıvı alımını artırmaları ve hijyenik beslenmeye dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Sivrisinekten daha küçük ama ölümcül parazit taşıyor! Uzmanlardan ‘yakarca sineği’ uyarısı…

Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, “Yakarca” sineği ve taşıdığı Leishmania paraziti nedeniyle tropikal hastalık riskini artırıyor. Uzmanlar, deri ve sistemik formları bulunan hastalığa karşı vatandaşları dikkatli olmaları ve korunma yöntemlerini uygulamaları konusunda uyarıyor.